Datavisualisatie van Ormer ICT

Organisaties beschikken over steeds meer data. Hierdoor kan het steeds uitdagender worden om hiermee om te gaan. Dankzij datavisualisatie kun je als organisatie patronen, trends en inzichten onthullen die anders verborgen zouden blijven in data. Maar wat houdt een datavisualisatie precies in? Wat zijn de voordelen? En welke technologieën kun je het beste inzetten om te zorgen voor een goede datavisualisatie? Je leest het op deze pagina.

Inhoudsopgave

 1. Wat is datavisualisatie?
 2. Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?
 3. Welke technologieën worden gebruikt voor een goede datavisualisatie?
 4. Datavisualisatie van Ormer ICT
 5. Meer weten over datavisualisatie?

Wat is datavisualisatie?

Datavisualisatie is het proces van het weergeven van gegevens in visuele vorm, zoals grafieken, diagrammen, kaarten of andere grafische elementen. Het doel van datavisualisatie is om complexe informatie begrijpelijk en overzichtelijk te presenteren, waardoor patronen, trends en inzichten gemakkelijker kunnen worden waargenomen. Door gebruik te maken van grafische representaties kunnen mensen sneller en effectiever informatie interpreteren en beslissingen nemen op basis van de gegevens.

Kenmerken datavisualisatie

Datavisualisatie is het proces van het omzetten van gegevens in grafische weergaven om informatie helder en efficiënt te communiceren. De kenmerken van effectieve datavisualisatie omvatten:

 1. Duidelijkheid en begrijpelijkheid: De visualisatie moet gemakkelijk te begrijpen zijn voor de doelgroep. Dit betekent dat de data op een heldere en logische manier gepresenteerd moeten worden, waarbij de belangrijkste informatie snel te herkennen is.
 2. Relevantie: De gekozen visualisatievorm moet relevant zijn voor de gegevens die worden gepresenteerd. Verschillende soorten gegevens vereisen verschillende soorten visualisaties, zoals staafdiagrammen, lijndiagrammen, kaarten, enz.
 3. Nauwkeurigheid: De visualisatie moet de gegevens nauwkeurig weergeven zonder ze te verdraaien. Dit betekent dat de schaal, verhoudingen en context correct moeten zijn.
 4. Esthetiek: Hoewel functionaliteit voorop staat, helpt een aantrekkelijk ontwerp om de aandacht van de kijker te trekken en vast te houden. Dit omvat het gebruik van kleuren, lettertypen en lay-out op een manier die zowel aangenaam als functioneel is.
 5. Interactiviteit (indien toepasselijk): Interactieve elementen kunnen gebruikers helpen om meer inzicht te krijgen in de gegevens. Dit kan variëren van eenvoudige tooltips die meer informatie tonen als je eroverheen beweegt, tot complexe functies zoals het filteren en manipuleren van gegevens.
 6. Context en verhaal: De beste visualisaties bieden context voor de gegevens en vertellen een verhaal. Dit helpt de kijker om de betekenis en het belang van de gegevens te begrijpen.
 7. Toegankelijkheid: De visualisatie moet toegankelijk zijn voor alle doelgroepen, inclusief mensen met visuele beperkingen. Dit kan het gebruik van kleurcontrasten en alternatieve tekst voor grafische elementen omvatten.
 8. Data-integriteit: Het is cruciaal om de integriteit van de originele gegevens te behouden en ervoor te zorgen dat de visualisatie geen misleidende of onjuiste informatie geeft.

Door deze kenmerken te integreren, kan datavisualisatie een krachtig middel zijn om complexe informatie overzichtelijk en inzichtelijk te maken voor een breed publiek.

Wat zijn de voordelen van datavisualisatie?

Datavisualisatie stelt organisaties in staat om grote hoeveelheden gegevens te begrijpen en te communiceren en te delen. Dit is essentieel in een tijd waarin gegevens een centrale rol spelen in besluitvorming en probleemoplossing. Datavisualisatie heeft verschillende voordelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

 • Snellere inzichten
 • Heldere en effectieve communicatie
 • Inzichtelijke besluitvorming
 • Ontdekken van verbanden
 • Realtime monitoring

Nog meer voordelen van datavisualisatie zijn:

 1. Verbetert het begrip van gegevens: Complexe data wordt door visualisatie eenvoudiger en intuïtiever te begrijpen. Dit helpt gebruikers om patronen, trends en outliers in grote datasets snel te identificeren.
 2. Versnelt de besluitvorming: Door data visueel te presenteren, kunnen beslissers sneller en effectiever informatie absorberen en interpreteren, wat leidt tot snellere en beter geïnformeerde beslissingen.
 3. Faciliteert communicatie: Visualisaties maken het makkelijker om bevindingen en inzichten te delen met anderen, waardoor het gemakkelijker wordt om complexe ideeën over te brengen.
 4. Identificeert trends en patronen: Visuele weergaven zoals grafieken en hittekaarten kunnen trends, cycli en patronen in gegevens onthullen die misschien niet duidelijk zijn in tekstgebaseerde data-analyses.
 5. Ondersteunt het ontdekken van nieuwe inzichten: Door gegevens op verschillende manieren te visualiseren, kunnen gebruikers nieuwe verbanden en inzichten ontdekken die ze anders misschien over het hoofd zouden zien.
 6. Maakt data toegankelijker: Goede datavisualisatie maakt complexe gegevens toegankelijk voor een breder publiek, inclusief degenen zonder technische of statistische achtergrond.
 7. Efficiëntie in het volgen van prestaties: Dashboards en real-time data visualisaties stellen organisaties in staat om hun prestaties continu te monitoren en snel te reageren op veranderingen of problemen.
 8. Ondersteunt geheugen en retentie: Mensen zijn vaak beter in het onthouden en begrijpen van informatie die visueel wordt gepresenteerd, vergeleken met tekst of mondelinge presentaties.
 9. Helpt bij het vinden van fouten in data: Visualisaties kunnen helpen om inconsistenties, duplicaten of fouten in gegevens te identificeren, wat essentieel is voor datakwaliteit en nauwkeurige analyses.
 10. Stimuleert engagement: Visueel aantrekkelijke en interactieve data-presentaties kunnen de aandacht van het publiek trekken en vasthouden, wat vooral belangrijk is in onderwijs, marketing en media.

Datavisualisatie is dus een krachtig hulpmiddel dat helpt om gegevens te begrijpen en te gebruiken op een manier die anders moeilijk of onmogelijk zou zijn.

Welke technologieën worden gebruikt voor een goede datavisualisatie?

PowerBI: Power BI is een veelzijdige tool die toegankelijk is via uw computer, tablet of telefoon en informatie net zo helder presenteert als het dashboard van een auto. Hiermee kunt u op elk moment van de dag de exacte cijfers over uw bedrijfsvoering raadplegen en vergelijkingen maken over elke gewenste periode, ondersteund door inzichtelijke tabellen.

De voordelen van Power BI

 1. Gebruiksvriendelijke interface: Power BI staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Dit maakt het gemakkelijker voor niet-technische gebruikers om complexe data-analyses en rapportages uit te voeren.
 2. Krachtige data integratie: Het kan gegevens integreren uit een breed scala van bronnen, waaronder lokale databases, Excel, cloud-gebaseerde diensten en zelfs sociale media platforms.
 3. Geavanceerde datavisualisatie: Biedt uitgebreide mogelijkheden voor data visualisatie, waardoor gebruikers complexe datasets op een begrijpelijke en visueel aantrekkelijke manier kunnen presenteren.
 4. Real-time dashboards en rapporten: Gebruikers kunnen real-time dashboards en rapporten creëren, wat essentieel is voor het nemen van tijdige en geïnformeerde beslissingen.
 5. Mobiliteit: Power BI biedt sterke mobiele apps, waardoor gebruikers toegang hebben tot hun rapporten en dashboards vanaf elke locatie via hun mobiele apparaten.
 6. Sterke integratie met Microsoft producten: Als onderdeel van de Microsoft-familie integreert Power BI naadloos met andere Microsoft-producten zoals Excel, Azure en SQL Server.
 7. Aanpasbaarheid en schaalbaarheid: Power BI is aanpasbaar en schaalbaar, wat betekent dat het kan worden aangepast aan de behoeften van zowel kleine bedrijven als grote ondernemingen.
 8. Geavanceerde analytische mogelijkheden: Het biedt geavanceerde analytische mogelijkheden, zoals machine learning, forecasting, en de mogelijkheid om complexe zakelijke vragen te beantwoorden.
 9. Beveiliging en compliance: Power BI biedt robuuste beveiligingsfuncties, waaronder de mogelijkheid om toegangsrechten en data-encryptie te beheren, wat essentieel is voor bedrijven die met gevoelige informatie werken.
 10. Gemeenschap en ondersteuning: Er is een grote en actieve gemeenschap van Power BI-gebruikers, evenals uitgebreide ondersteuning en opleidingsbronnen beschikbaar, wat helpt bij het oplossen van problemen en het verbeteren van vaardigheden.

Deze voordelen maken Power BI tot een krachtig en veelzijdig hulpmiddel voor organisaties die hun data-analyse en rapportageprocessen willen verbeteren.

Datavisualisatie van Ormer ICT

 • Maatwerk zonder hoge kosten
 • Stapsgewijze implementatie
 • Dagelijkse updates
 • Toekomstbestendige strategie
 • Verbeterde stuurbaarheid van uw organisatie

Meer weten over datavisualisatie?

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van datavisualisatie? Graag leren wij jou en jouw organisatie beter kennen. Voor alle IT-vraagstukken kunnen wij een oplossing bieden en jou adviseren.

Stuur ons een bericht

Vijf redenen om te kiezen voor IT beheer van Ormer ICT

De zaken waar wij voor staan

Gebruikerstevredenheid

Jouw medewerkers zijn jouw kapitaal. Hun tevredenheid over de IT-dienstverlening is dan ook ons hoogste streven. Nog sterker: die tevredenheid garanderen wij. Gebruiker niet tevreden? Geld terug!

Uptime

Bij Ormer ICT gaan we voor niets minder dan perfectie. Onze harde garantie: jouw IT-systemen draaien altijd op volle kracht. En als we daar niet aan voldoen? Dan krijg je gewoon je geld terug. Dat is onze toewijding aan onze klanten.

Vanzelfsprekend veilig

Ormer ICT is ISO9001 en ISO/IEC27001 gecertificeerd. Wij hebben een dedicated en gecertificeerde Chief Information & Security Officer tot de beschikking voor al onze klanten.

Flexibel opzegbaar

Je kunt altijd flexibel op- en afschalen in het aantal gebruikers. Wij geloven in onze dienstverlening en gebruiken geen langlopende wurgcontracten.

Interesse in een samenwerking?

Neem contact met ons op

Benieuwd geraakt naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Graag leren wij jou en jouw organisatie beter kennen. Voor alle IT-vraagstukken kunnen wij een oplossing bieden en jou adviseren. De kans is groot dat wij onze ervaring al bij vergelijkbare organisaties binnen jouw branche of sector in de praktijk hebben mogen brengen. Bel, mail of app mij of mijn collega’s gerust.