Team Spieren voor Spieren

Jelle Koeleman

Kun je jezelf even voorstellen?
Ik ben Jelle Koeleman, 19 jaar oud en ik woon in Langeraar, een klein dorpje vlakbij Alphen aan den Rijn. Dit schaatsseizoen is mijn tweede jaar in het team van Henk Angenent. Naast het schaatsen, waar ik veel tijd aan besteed, ga ik ook nog naar school. Ik doe de opleiding mbo Sport & Coaching op het Johan Cruyff College. Deze opleiding is speciaal opgericht voor jonge sporters. Dit is voor mij ideaal omdat je altijd naar alle trainingen kunt en eenvoudig vrij krijgt voor trainingskampen of wedstrijden. Daarnaast vind ik het leuk om met vrienden af te spreken en dat probeer ik dan ook wekelijks te doen.

“Ook dit jaar heb ik het gevoel dat ik weer mooie stappen kan zetten’

Hoe en wanneer is jouw passie voor schaatsten ontstaan?
Mijn passie voor het schaatsen is ontstaan in het dorp. Ik woon bij de Langeraarse Plassen en ging vanaf jongs af aan al met mijn vader mee het ijs op zodra er natuurijs was. Daarnaast wilden mijn ouders graag dat ik en mijn twee broertjes en zusje een half jaar op schaatsles gingen. Zij vonden het namelijk belangrijk dat wij leerden schaatsen. Ik was 7 jaar oud toen ik op schaatsles mocht en ik vond het zo leuk dat ik het bleef doen. Het plezier in het schaatsen is nooit meer weggegaan. Ik ging wedstrijden rijden toen ik 10 jaar oud was en mocht twee jaar later bij een langebaanteam aansluiten. Elk jaar heb ik mijzelf kunnen verbeteren en ook dit jaar heb ik het gevoel dat ik weer mooie stappen kan zetten. Afgelopen seizoen ben ik aangesloten bij het marathonteam en dat is mij super goed bevallen. Voorheen reed ik altijd zelf marathons, maar in een team rijden ging vorig jaar ook goed. Daarom wilde ik het ook dit jaar blijven doen.

Hoe vind je het in het schaatsteam van Henk Angenent?
Ik vind het super gaaf om in het schaatsteam van Henk Angenent te mogen rijden. Het is een team met verschillende jongens waar ik het heel goed mee kan vinden. Het is gezellig en de coaches staan altijd klaar om te helpen. Ik kom met veel plezier naar de trainingen en wedstrijden. Naast het marathonschaatsen doe ik dus ook langebaanschaatsen. Henk geeft mij echt de ruimte om ook daarin te groeien en is het geen probleem als ik een keer een marathon moet overslaan om een langebaan wedstrijd te rijden. Dat vind ik heel leuk om te zien in ons team. Wij krijgen allemaal de mogelijkheid om ons als sporter zo goed mogelijk te ontwikkelen en dan maakt het niet zoveel uit op welk gebied van sporten dat is.

Hoe zie je de toekomst voor je als schaatser?
De komende jaren hoop ik natuurlijk de nodige stappen te zetten om een betere schaatser te worden. Het hoofddoel van dit seizoen is om mijzelf te plaatsen voor een NK senioren allround of afstanden. Dit is een doel voor het langebaanschaatsen. Bij het marathonschaatsen heb ik als doel om een belofte marathon te winnen. Daarnaast heb ik ook nog een aantal doelen op technisch vlak. Zo wil ik mijn techniek in de bocht verbeteren zodat ik de tempo versnellingen in de marathon goed kan opvangen. Over vijf jaar hoop ik bij een schaatsteam te zitten waarbij ik topdivisie mag rijden of van vaste waarde kan zijn bij de NK senioren.