User adoption is niet het mailen van een gebruiksaanwijzing

Geschreven door

Het implementeren van nieuwe technologie in een organisatie gaat vaak gepaard met de uitdaging van user adoption. Velen denken dat het versturen van een gebruiksaanwijzing genoeg is, maar niets is minder waar. In deze blog bespreken we de essentie van user adoption, met specifieke aandacht voor Microsoft 365, en de rol van training en instructies in dit proces.

Blog User adoption

Het misverstand rond user adoption

User adoption is een complex proces dat veel meer inhoudt dan het simpelweg verstrekken van een gebruiksaanwijzing. Het gaat om het betrekken van gebruikers bij het leerproces, het begrijpen van hun behoeften en het aanpassen van de training aan deze behoeften. Dit is vooral belangrijk bij uitgebreide platformen zoals Microsoft 365, die een breed scala aan functies en mogelijkheden bieden.

Microsoft 365: een wereld aan mogelijkheden

Microsoft 365, met zijn diverse applicaties zoals Teams, SharePoint en OneDrive, biedt enorme mogelijkheden voor samenwerking en productiviteit. Maar zonder adequate user adoption strategieën kan de complexiteit van deze suite overweldigend zijn voor gebruikers. Het is essentieel om gebruikers te begeleiden en te ondersteunen bij het verkennen en benutten van deze mogelijkheden.

Training: een cruciale factor

Training speelt een cruciale rol in het user adoption proces. Echter, deze trainingen moeten verder gaan dan standaardinstructies. Ze moeten interactief, boeiend en relevant zijn voor de specifieke context van de gebruikers. Workshops, webinars, en hands-on sessies kunnen helpen om gebruikers vertrouwd te maken met de vele aspecten van Microsoft 365.

Duidelijke en toegankelijke instructies

Naast interactieve training, is het verstrekken van duidelijke en toegankelijke instructies essentieel. Deze instructies moeten gemakkelijk te begrijpen zijn en toegankelijk voor alle gebruikers, ongeacht hun technologische vaardigheden. Een combinatie van geschreven handleidingen, video-tutorials en FAQ-secties kan helpen om een breed scala aan gebruikers te ondersteunen.

User adoption is een cruciaal onderdeel van het succesvol integreren van nieuwe technologieën zoals Microsoft 365 in een organisatie. Het is veel meer dan het simpelweg mailen van een gebruiksaanwijzing. Het vereist een strategische benadering, inclusief gedegen training en het verstrekken van duidelijke, toegankelijke instructies. Door deze benadering kunnen organisaties ervoor zorgen dat hun medewerkers niet alleen de tools gebruiken, maar ze ook optimaal benutten voor verbeterde productiviteit en samenwerking.

Ormer ICT biedt een adoptieprogramma voor een vlotte overgang naar de Modern Workplace. Dit omvat training, handleidingen en instructies om medewerkers vertrouwd te maken met Microsoft 365 en efficiënter te laten werken, ter bevordering van gebruikerstevredenheid en productiviteit.

Contact

Interesse in samenwerking?

Benieuwd geraakt naar wat wij voor u kunnen betekenen? Graag leren wij u en uw organisatie beter kennen. Voor alle IT-vraagstukken kunnen wij een oplossing bieden en u adviseren. De kans is groot dat wij onze ervaring al bij vergelijkbare organisaties binnen uw branche of sector in de praktijk hebben mogen brengen. Belt, mailt of appt u mij of mijn collega’s gerust.