Henk Angenent presenteert Team Ormer ICT

Geschreven door

Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent heeft op woensdag 20 oktober officieel het vernieuwde Team Ormer ICT gepresenteerd. Het ambitieuze schaatsteam bestaat uit zes toptalenten met medaillekansen in het marathonschaatsen. Binnen het team wordt een topsportklimaat gecreëerd waarbij de schaatsers optimaal en in hun eigen tempo kunnen uitgroeien tot zelfbewuste toppers in het marathonschaatsen. De presentatie vond plaats op het hoofdkantoor van subsponsor NO SUCH in Rotterdam.

Team Ormer ICT

‘Ik heb veel geduld, maar als dat op is, ben ik keihard’

– Henk Angenent

Ze zullen met terugwerkende kracht het belofte-peloton elke week op z’n kop zetten. En als de laatste winnaar van de Elfstedentocht (1997) die boodschap in de Week van de Marathon met zoveel overtuiging uitspreekt, twijfelt er niemand aan zijn woorden. “Wekelijks om de zege strijden, maar we hoeven niet elke race te winnen.” De talenten van Ormer ICT weten wat hen te doen staat…

Kanjers voor de toekomst
Ja, het is een stevige ‘troonrede’ van Henk Angenent, bij de presentatie van de twee ploegen die hij als trainer/regelaar achter de schermen komende winter het ijs opstuurt met het peloton van de B-rijders. In dat leger huizen de opkomende talenten én mannen voor wie de ‘moordenaars’ van de Topdivisie nog net even te hard de rondjes wegstampen. Ormer ICT en de tweemansformatie Spieren voor Spieren bevat louter kanjers voor de toekomst, of zoals Angenent hen deze woensdagmiddag voorstelt, “allemaal gouwe gasten die het goed met elkaar kunnen vinden. Ik ben er vrij zeker van dat er landelijk geen tien, vijftien jongens zijn te vinden die beter zijn.”

Heerlijk, en ook stimulerend, dat ongebreidelde optimisme van de aanjager in een bijzondere setting. Te gast bij cosponsor NOSUCH (marketing en communicatie), op zeven-hoog in een bedrijfspand aan de Rotterdamse Schiehaven, tekent de doordouwer uit Woubrugge zijn schaatsers een voor een uit. Er spreekt vertrouwen uit. Of het nu Maikel Stam en diens jongere broer Remco betreft, Joram Verkerk, Max van Honschoten, of Roy Hoogendoorn, “ze zijn allemaal in orde. Ik heb ze zien schaatsen in Friesland vorige week. Er rijden er niet veel rond die dat beter doen dan deze jongens. Aan het eind van dit seizoen ben ik er geheid twee of drie kwijt aan de topteams, en dat moet ook.”

Team Ormer ICT

Beter maken
Praten met passie over zijn sport kan Angenent onveranderd goed. Nog niet zo lang geleden was hij – die eeuwig in de clinch lag met de KNSB over tal van zaken – totaal afgeknapt op de organisatie en de regels rondom het marathonschaatsen aan de top. Daar wil hij anno 2021 nog steeds niets mee te maken hebben. “Komen er problemen met de bond? Ik zal mijn mening geven en daarbij blijft het. Die dingen lost Kees (Haverkamp, de ploegleider, red.) maar lekker op, ik houd me alleen bezig met mijn rijders. Trainen, beter maken, efficiënter leren schaatsen, hen wil ik alles bijbrengen. De hele zomer ben ik elke maandagmiddag tussen half twee en vijf uur op de skeelerbaan in Leiderdorp geweest. Sprongtraining, schaatsplanken, elastieken, halverwege een bakkie en aan het eind een uurtje skeeleren. Ik beleef er ontzettend veel plezier aan.”

Ja, totdat het te lang duurt alvorens er wordt gewonnen. Stel dat er na zes wedstrijden nog een nul op het scorebord staat, dan zal Angenents gebulder niet van de lucht zijn. Hij lijkt het te willen tegenspreken, maar gaat meteen pootje over. “Zo kennen de jongens me ook. Ik zeg altijd de waarheid. Dat compliment kreeg ik vorig jaar nog van Danny Stam, een oud-pupil van me, die me om advies vroeg. Iedereen in zijn omgeving zei dat hij zich in een bepaalde situatie juist opstelde, en toen vond ik het tegenovergestelde. Danny kon dat enorm waarderen. Ik kan dus behoorlijk met de vuist op tafel slaan. Moet kunnen. Ik heb veel geduld, maar als dat op is, ben ik keihard.”

“Zeg dat wel”, erkent Maikel Stam (21) lachend. “Wanneer je bij Henk in het team belandt, is het even een kwestie van wennen. Hij reageert nogal direct en is niet van onzin gediend. Maar we leren ongelooflijk veel van hem. Hij laat ons kneiterhard werken. Hopelijk brengt het ons naar de plek die we allemaal willen: de Topdivisie. De onderlinge concurrentie valt echter mee tijdens de wedstrijden. Er is wel strijd om als eerste in een kopgroep te geraken, want de afspraak luidt dat we niet achter een ploegmaat aan rijden.”

Joram Verkerk is met zijn 23 jaar de oudgediende van het kwartet. Hij mikt nadrukkelijk op een nieuwe stap in zijn marathoncarrière. Met zijn werkgever heeft de constructeur in de machinebouw een mooie deal gesloten over zijn inzetbaarheid. Veel, zo niet alles draait bij hem namelijk om het gejakker over de 400-meterbanen en de bevroren meren in het buitenland. Tijdens de laatste monstertocht op de Weissensee wist hij heel lang de toppers bij te benen, vandaar dat doorschuiven naar de kleppers als een heilige graal door zijn hoofd spookt. “A-rijder, dat moet het worden. Ik heb goed getraind. Als de kans komt, moeten we ’m grijpen.”

De elite
Het zou zomaar kunnen dat er schaatsers van Ormer ICT binnenkort opduiken tussen de elite. Om uitzicht te bieden op een stap omhoog is Angenent een samenwerkingsverband aangegaan met Hoolwerf Heiwerken/Vakwerk AB. Corona schopte vorig jaar alles in de war; dat volledig gecancelde seizoen was eigenlijk bedoeld als de springplank voor de meeste atleten van de ploeg. “Er zouden er zomaar drie of vier klaar zijn geweest om het bij de A’s te proberen”, beweert Angenent.

“Daarom is het fijn dat er nu gelegenheid is om te proeven aan die wedstrijden. Ze zijn 22, 23 jaar, klaar om door te stomen. Ze mogen bij Hoolwerf meerijden, met de nadruk op mee-rijden. Er hoeft niets, dat is zo afgesproken met Roy Boeve, de ploegleider. De jongens mogen meedoen, maar alleen om een marathon te volbrengen. Niks geen taken krijgen, al weet ik natuurlijk dat ze allemaal onbewust een handje zullen toesteken. Dat is niet erg. Verplichtingen? Uit den boze. Dat is het mooie aan deze connectie.”

DE TEAMS
Ormer ICT
Joram Verkerk (B55), Max van Honschoten (B33), Maikel Stam (B45) en Roy Hoogendoorn (B35)

Spieren voor Spieren
Remco Stam (B15) en Luke Kooij (B32)

Bron: schaatsen.nl