Een goede ICT-beveiliging bij een MKB’er is niet vanzelfsprekend

Geschreven door

Tegenwoordig is de rol van ICT in het MKB-segment onmisbaar geworden. ICT is een noodzakelijke factor voor het voortbestaan en succes van een bedrijf. De manier waarop bedrijven binnen het MKB het gebruik van ICT-middelen beleven, kan echter sterk verschillen. Daarnaast is het kennisgebied van “ICT” steeds omvangrijker en beveiliging daarvan dagelijks aan verandering onderhevig. Veel MKB’ers lopen tegen grote uitdagingen aan als het gaat om de ICT-beveiliging binnen het bedrijf door deze dagelijkse aandacht en oplopend kennisgat. Dat een goede ICT-beveiliging belangrijk is spreekt voor zich. Niemand wil een dag niksen en daarvoor wel kosten moeten maken. In dit blog vertellen we u waarom een goede ICT-beveiliging niet vanzelfsprekend is, terwijl dit wel zo kan zijn. Hieronder zullen de meest voorkomende uitdagingen worden toegelicht.

ICT-beveiliging MKB'ers

Beveiliging

Beveiliging van bedrijfsgegevens en -processen is een van de grootste uitdagingen waar MKB’ers mee worden geconfronteerd bij het gebruik van ICT. Veel MKB’ers hebben niet de nodige kennis en middelen om hun systemen effectief te beschermen tegen digitale dreigingen. Dit maakt dat ze een makkelijk toegangspunt zijn voor kwaadwillenden. Via deze toegang kunnen de systemen worden platgelegd, informatie gegijzeld of vertrouwde connecties met andere bedrijven worden misbruikt. Het is daarom van cruciaal belang dat bedrijven binnen het MKB zich bewust zijn van de risico’s en maatregelen nemen om zichzelf te beschermen. ICT-uitbesteding kan leiden tot een veiligere omgeving, omdat de verantwoordelijkheid bij een gespecialiseerd bedrijf ligt dat daarvoor getraind en gecertificeerd is. 

Beperkte middelen

MKB’ers hebben vaak moeite met het vinden van de juiste technologie en systemen voor het bedrijf of gewoonweg geen geld voor investering in “aanverwante” zaken die niet direct in hun product terugkomen. De technologie verandert snel, het is belangrijk om up-to-date te blijven met de nieuwste technologieën en trends. Samenwerking met een ICT-partner of is daarom van cruciaal belang om bij te blijven bij alle dagelijkse veranderingen in deze volatiele (ICT)wereld.

Gebrek aan expertise

Vaak hebben bedrijven binnen het MKB een gebrek aan kennis van informatie zoals trends en veranderende technologieën. Dit zorgt voor een inefficiënte workflow, wat de productiviteit van het bedrijf weer beïnvloedt. Het is belangrijk om wel de juiste kennis en expertise te hebben om de eigen ICT-omgeving te beheren. IT-uitbesteding zorgt voor betere kennis en expertise op het gebied van IT, omdat de IT-dienstverlener deskundigen in dienst heeft die specifiek zijn opgeleid om IT-systemen te beheren en ondersteunen.

Netwerkproblemen

Netwerkproblemen kunnen zowel bij het thuiswerken als bij het werken op kantoor voorkomen. Traag internet is een hele grote frustratie op de werkvloer. Mogelijke oorzaken van netwerkproblemen zijn verouderde apparaten, wifi signaal dat verstoord wordt of hard- en software die niet up-to-date is. Deze netwerkproblemen kunnen ook leiden tot kwetsbaarheden die leiden tot diefstal of verlies van data en productiviteit, waardoor bedrijfsgegevens en financiële informatie in gevaar komen. 

Opschalen van de apparatuur

Wanneer het bedrijf groeit, neemt het opschalen van de digitale infrastructuur vaak veel tijd in beslag. De kosten van het upgraden en onderhouden van ICT-systemen zijn vaak duur. Een ICT-dienstverlener heeft echter kennis van dergelijke dynamische systemen om zo te kunnen voldoen aan de vraag naar ICT-diensten en -apparaten. Daarnaast heeft de apparatuur ook een grote invloed op de ICT beveiliging. Als de apparatuur namelijk niet wordt onderhouden of geüpdatet, dan ontstaan er kwetsbaarheden in het netwerk waardoor de kans op cyberaanvallen wordt vergroot. 

Onvoldoende IT-ondersteuning

Veel bedrijven in het MKB-segment hebben geen eigen IT-afdeling, dit kan leiden tot grote uitdagingen, zoals een trage respons op IT-problemen en weinig tot geen proactief beheer. Het vinden van IT-personeel kan erg lastig zijn, maar gebrek aan kennis maakt het heel moeilijk om problemen met IT op te lossen. Wanneer de IT wordt uitbesteed is er altijd een servicedesk bereikbaar voor de medewerkers van het bedrijf. Daarnaast heeft de IT-dienstverlener vaak een gestructureerd proces voor het oplossen van de problemen, hierdoor kunnen problemen vaak snel en effectief worden opgelost. 

Bovenstaande kwesties zorgen voor veel afleiding bij een verstoring van het uitvoeren van de bedrijfsvoering. Om deze problemen op te lossen is het belangrijk dat MKB’ers samenwerken met een ICT-partner die begrijpt wat het bedrijf nodig heeft. Een goede ICT-beveiliging is van vitaal belang, maar bovenstaande uitdagingen maken het moeilijk om dit zelf te doen. Het uitbesteden van de IT is voor veel MKB’ers een verstandige keuze. Het zorgt ervoor dat ze zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten. IT-beheerders hebben de kennis, expertise en middelen om de uitdagingen op te lossen en om nieuwe technologieën te implementeren binnen een bedrijf. Daarnaast hebben ze toegang tot de nieuwste technologieën en innovatieve oplossingen die MKB’ers helpen hun bedrijf te laten groeien en te blijven concurreren in hun marktsegment. Kortom, IT-uitbesteding is een verstandige keuze voor een goede ICT-beleving en beveiliging binnen het MKB. 

Hieronder volgt een korte checklist waarmee u kunt controleren of de ICT binnen uw bedrijf veilig is:

  • Wachtwoordbeleid: is er beleid voor het gebruik van wachtwoorden?
  • Gegevensbeveiliging: zijn belangrijke gegevens veilig opgeslagen EN terug te zetten indien de omgeving verloren gaat? Hebben alleen geautoriseerde personen toegang tot deze gegevens?
  • Beveiligingssoftware: zijn alle antivirussoftware, firewalls etc. up-to-date en worden ze regelmatig gecontroleerd?
  • Netwerkbeveiliging: Zijn bedrijfssystemen en -informatie gescheiden van dreiging factoren (vb. gastennetwerk)? Kunnen systemen niet zomaar onveilige verbindingen naar het internet maken (datadiefstal)?
  • Beveiligingsbewustzijn: zijn alle medewerkers zich bewust van de gevaren van cyberaanvallen en weten ze hoe deze voorkomen kunnen worden? Worden er bijvoorbeeld cursussen of trainingen over ICT-beveiliging aan het personeel aangeboden?

Contact

Interesse in samenwerking?

Benieuwd geraakt naar wat wij voor u kunnen betekenen? Graag leren wij u en uw organisatie beter kennen. Voor alle IT-vraagstukken kunnen wij een oplossing bieden en u adviseren. De kans is groot dat wij onze ervaring al bij vergelijkbare organisaties binnen uw branche of sector in de praktijk hebben mogen brengen. Belt, mailt of appt u mij of mijn collega’s gerust.