Wil je een (bedrijfs)auto aanschaffen en voldoende vermogen overhouden voor je onderneming?

Dan kan financial lease een goede oplossing voor je zijn. Financial lease is een zakelijke financiering waarbij je direct economisch eigenaar wordt van het voertuig. Het aanschafbedrag wordt in één keer gefinancierd door de bank en jij betaalt dit in een vooraf afgesproken aantal termijnen terug. Je kunt het zien als een koop op afbetaling.

Aanschaf door middel van financial lease wordt door de Belastingdienst gezien als een investering in jouw onderneming. Jij profiteert daardoor van verschillende fiscale voordelen zoals:
– btw-teruggaaf
– afschrijving
– investeringsaftrek
Financial lease is de enige leasevorm waarbij je profiteert van deze voordelen.

Houd er rekening mee dat de BTW over het voertuig niet meegefinancierd kan worden. De BTW dien je zelf voor te schieten en kun je terugvorderen bij je eerst volgende belastingaangifte. In geval van een marge auto of als je niet BTW plichtig bent dan kan er gekeken worden naar financiering van het volledige aanschafbedrag.

Financial lease - Frank van Dijk

Je kunt als ondernemer zelf de looptijd van het contract en de hoogte van je maandtermijn bepalen. Ook kun je een slottermijn toevoegen. Een slottermijn is een restantbedrag dat je niet aflost. Daardoor valt je maandtermijn lager uit. Aan het einde van de looptijd los jij dit bedrag in één keer af. Veel ondernemers doen dat met de inruilwaarde van het voertuig. Het is ook mogelijk om je financial lease vroegtijdig in te lossen. Helaas zit hier geen rentevoordeel aan vast.

Ook als je nog niet zo lang actief bent als ZZP’er dan kun je gebruik maken van financial lease. De bank heeft geen jaarcijfers nodig om jouw aanvraag te beoordelen.

Naast financial lease is er ook een andere leasevorm waar uit je kan kiezen: operational lease. Welke leasevorm het best bij jou past is volledig afhankelijk van jouw eigen behoeften. Bij operational lease huur je het voertuig van een leasemaatschappij voor een vast bedrag per maand. Verschillende services zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting zijn inbegrepen. Aan het eind van de looptijd moet je de auto weer inleveren. Kies jij liever voor bezit of toch voor gebruik?

Wil je meer weten over financial lease? Dan kun je contact opnemen met De Autofinancier via 088 050 1850. Als je benieuwd bent wat dit jou maandelijks gaat kosten dan kun je gebruik maken van deze calculator: Financial Lease voor ondernemers | De Autofinancier

Contact

Interesse in samenwerking?

Benieuwd geraakt naar wat wij voor u kunnen betekenen? Graag leren wij u en uw organisatie beter kennen. Voor alle IT-vraagstukken kunnen wij een oplossing bieden en u adviseren. De kans is groot dat wij onze ervaring al bij vergelijkbare organisaties binnen uw branche of sector in de praktijk hebben mogen brengen. Belt, mailt of appt u mij of mijn collega’s gerust.